US Open: Kližan po prehre s Čiličom:"Škoda koncovky druhého setu"

04.09.2012 Celý región

New York 4. septembra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec trénera Karola Kučeru podľahol na centri Arthura Ashea dvanástemu nasadenému Chorvátovi Marinovi Čiličovi za 2:03 h v troch setoch 5:7, 4:6 a 0:6. Napriek prehre dosiahol vo Flushing Meadows životný úspech v seniorskej kategórii.

Kližan sa stal prvým slovenským grandslamovým osemfinalistom v mužskom singli od januára 2006, keď Dominik Hrbatý postúpil medzi elitnú šestnástku na Australian Open v Melbourne. V New Yorku bol "katom" Francúzov. V 2. kole po vynikajúcom výkone senzačne vyradil piateho nasadeného Jo-Willfrieda Tsongu a v 3. kole získal skalp tridsaťdvojky "pavúka" Jeremyho Chardyho. Z US Open si odnáša prémiu 120.000 USD a 180 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Po US Open sa vráti do najlepšej päťdesiatky a dosiahne najlepší renking v doterajšej kariére.

Kližan s Čiličom si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 4:4. V deviatom geme mal slovenský daviscupový reprezentant k dispozícii dva brejkbaly, ani jeden však nevyužil a v koncovke sa presadil Čilič. Za stavu 6:5 premenil pri podaní Kližana v poradí druhý setbal. V druhom dejstve víťaz juniorky na Roland Garros z roku 2006 pritvrdil na returne a mal dvakrát brejk k dobru. Čilič však od stavu 3:4 získal tri gemy v rade a ujal sa vedenia 2:0 na sety.

Kližan sa snažil hrať aktívne, no v rozhodujúcich momentoch robil priveľa nevynútených chýb. V treťom sete Čilič ovládol dianie na dvorci, po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 4:0 a Kližanovi uštedril "kanára". Chorvát sa druhýkrát v kariére prebojoval medzi najlepšiu osmičku na US Open, prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2009. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti tretiemu nasadenému olympijskému šampiónovi z Londýna Britovi Andymu Murraymu.

Kližana po prehre s Čiličom mrzela nevydarená koncovka druhého setu. "Prvé dva sety boli úplne otvorené a vyrovnané, mohlo sa to zvrtnúť na obe strany. V úvodnom dejstve som mal za stavu 4:4 dva brejkbaly, no núkajúcu sa príležitosť som nevyužil. Za stavu 5:6 som urobil niekoľko nevynútených chýb, on naopak zahral dobre. Škoda najmä druhého setu, v ktorom som viedol 3:1 i 4:2 a mal som šancu na dvojitý brejk, no napokon som ho prehral, tam sa lámal chlieb. V treťom sete už bol Čilič na koni, vychádzali mu aj veci, ktoré sa v prvých dvoch setoch neodvážil skúšať. Potvrdil, že je to skúsený a kvalitný hráč," povedal v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Kližan.

Slovenský Tenista roka 2011 mal proti Čiličovi pôvodne nastúpiť v poslednom zápase na kurte Louisa Armstronga. Organizátori však napokon presunuli duel na center po tom, ako Švajčiar Roger Federer postúpil bez boja do štvrťfinále po odstúpení Američana Mardyho Fisha. "Zmena kurtu ani času ma príliš nepotešila, lebo sme mali hrať neskôr. Túto správu sme sa však ja i Čilič dozvedeli v rovnakom čase, takže podmienky boli pre oboch rovnaké," poznamenal Kližan, pre ktorého bol tohtoročný US Open prelomovým grandslamovým turnajom v seniorskej kategórii.

"Pokiaľ ide o body a finančné prémie, je to samozrejme môj najväčší úspech v doterajšej kariére. Hral som v New Yorku dobrý tenis a ukázal som ostatným ľuďom aj sám sebe, čo je vo mne a že sa môžem porovnávať aj s tými najlepšími hráčmi. Chce to ešte trochu času. Každý má svoju cestu. U niekoho prídu úspechy v 18-tich, u niekoho v 29-tich. Treba len na sebe stále makať a výsledky sa dostavia. Teší ma, že sa na US Open odzrkadlila spolupráca s Kájom Kučerom. Je to človek, ktorý sa v tenise vyzná a vie, ako sa zlepšovať. Zápas s Čiličom ukázal, že sú tam ešte rezervy. Ešte je na čom pracovať a je kam posúvať sa, čo vnímam ako pozitívum. Ešte som nedosiahol svoj strop. Nemôžem čakať, že za rok sa dostanem do Top 20, tenis je beh na dlhé trate. Za najvydarenejší zápas na US Open z herného hľadiska považujem duel s Tsongom. Možno ešte viac ma však potešilo, že som dokázal potvrdiť tento triumf a v 3. kole zdolať Chardyho."

Kližan bude lídrom slovenského daviscupového tímu v baráži o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny proti Portugalsku (14.-16. septembra na tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC). "Urobíme všetko pre to, aby sme odplatili Portugalčanom vlaňajšiu prehru z Lisabonu. Zistili sme, že v ich drese nenastúpi Rui Machado, čo by nám malo uľahčiť cestu, nemôžeme ich však v žiadnom prípade podceniť. Dôležité je získať tri body. Dúfam, že budem fit a pomôžem nášmu tímu k víťazstvu."

Čilič po triumfe nad Kližanom žiaril spokojnosťou. "Teší ma, že som po dlhšom čase opäť medzi najlepšou osmičkou na grandslame. V roku 2010 som bol v semifinále na Australian Open, no potom sa mi na podujatiach veľkej štvorky nedarilo podľa predstáv. Počas tohto leta som vyhral dva turnaje, čo mi dodalo veľa sebavedomia. Odohral som dostatok zápasov a prestal som o sebe pochybovať. Zápas proti Kližanovi nebol vôbec jednoduchý. Martina som nepoznal a v prvom sete som sa trápil na returne, starosti mi robil aj nepríjemný vietor. Až za stavu 6:5 konečne prišlo pár dobrých returnov, on tam urobil niekoľko chýb a prvý set som získal vo svoj prospech. V druhom sete hral Kližan veľmi dobre od základnej čiary. zahral veľa víťazných úderov z forhendu. Postupne sa mi však podarilo nájsť na súpera účinný recept, o čom svedčí fakt, že v závere zápasu som získal desať gemov v rade," povedal Čilič pre oficiálnu stránku turnaja.

muži - dvojhra - osemfinále:

Marin Čilič (12-Chor.) - Martin KLIŽAN (SR) 7:5, 6:4, 6:0
 

Vyberte región